открити камини

Публикувана от evrostandart 24.03.2017 0 Коментари Камини Евростандарт ООД,

Отворени камини – подходящи за отопление или за декорация

Няма по-впечатляващ интериорен акцент от различните модели отворени камини. Дългите години професионален опит на специалистите от фирма „Евростандарт” гарантират това. Независимо какъв изберете – модерен или по-ретро модел, вашият дом гарантирано ще изглежда като излязъл от списание за интериорен дизайн.

 

Битови камини

Всички отворени модели, без изключение, са красиви, обединяват цялото семейство около огъня и придават на помещението страхотен уют и елегантно излъчване.

 

 

Практично погледното обаче, те не са най-доброто решение за отопление. Коефициентът им на полезно действие е нисък – между 5% и 15%. Причините за това са няколко:

 

 • при всички модели  в огнището влиза твърде много въздух и дървата/брикетите/въглищата не изгарят добре;
 • димоходите  изсмукват голяма част от кислорода в помещението, а заедно с него и затопления въздух;
 • тягата е недостатъчна, а температурата на газовете е по-ниска от необходимата;
 • пламъците топлят само тази част от обектите, която е непосредствено пред тях, това означава, че често пъти на лицето и ръцете ви може да е горещо, а на гърба – студено.

Какви мерки трябва да вземете, вие и специалистите, ако държите да си изберете именно някой от моделите?

 • Консултирайте се със специалист, който ще изчисли какъв е най-подходящият размер камина за вашето помещение.
 • Уверете се, че площта на топлообменните повърхности на комина съответства на обема на огнището.
 • Решете проблема с тягата и температурата с прав комин.
 • Независимо кой от моделите отворени камини и точните изчисления, най-добре е да имате допълнителни отоплителни уреди за съответното помещение.

Какво още трябва да имате предвид, когато избирате отворена камина?

 • Важно е да вземете максимални противопожарни мерки. Всяка искра, която попадне върху килима или върху друг, по-леснозапалим материал, може да повлече след себе си много повече щети от прогорено кръгче в текстила.
 • Веднъж или два пъти в годината коминът трябва да се прочиства от натрупаните сажди. Именно, защото дърветата/брикетите/въглищата не изгарят ефективно, от тях се отделят замърсяващи частици. В комина се натрупват сажди и го запушват. Не бива да позволявате да се стига дотам.
 • При всички отворени камини се усеща миризма като от огнище и въздухът е малко по-замърсен, отколкото при употреба на друг тип отопление. Проблемът се решава с един пречиствател за въздух.
 • Огнището се почиства всеки ден от натрупаната пепел.

 

открити камини
открити камини

 

За какви помещения всъщност са подходящи различните модели ?

Както сами разбирате, този тип камини са по-скоро за декорация и практическата полза от тях е малка. Затова може би не е толкова добра идея да ги купувате за жилището си. Изключение са случаите, в които искате да направите малка по размери отворена камина за декорация.

От друга страна, именно заради елегантността си, специалната атмосфера и уюта, който създават, те са много подходящи за общите части на хотели, центрове за релакс, луксозни ресторанти. Те само ще повдигат авторитета на съответното място и ще го правят по-привлекателно за клиентите. Така или иначе в сградите с подобни функции винаги има допълнително осигурени уреди за охлаждане и отопление, мерките за противопожарна безопасност са затегнати, а персоналът може да добавя дърва и да почиства огнището.

 

Огнище
Огнище

Избор на отворени камини

Консултирайте се със специалисти, които ще ви препоръчат най-подходящия от всички модели  именно за вашето помещение. Най-добре е да потърсите директно производител, чиито екипи правят оглед на мястото, могат да ви проектират и индивидуален модел камина, изработват я, доставят я и я монтират. Това ви гарантира по-голям избор от модели, специалисти с повече опит и по-изгодна покупка.

Разгледайте предложенията на фирма „Евростандарт”. Набележете си няколко модела  и се свържете с нас, за да направим оглед на мястото, както и необходимите изчисления, и да ви осигурим най-доброто решение.